Sauna:
Een sauna is een ruimte, waarin de temperatuur verhoogd wordt, zodat het lichaam begint te zweten (een zweetbad). Het precieze ontstaan van de sauna is niet bekend. Bekend is dat de sauna al werd gebruikt door de antieke Indiërs, de Scythen en in de antieke Griekse cultuur. Een bezoek aan een sauna is vooral voor lichamelijke ontspanning, gezondheid en verbetering van het welzijn. Traditioneel ook nog voor de lichaamsreiniging. Tijdens een saunabad wordt de lichaamstemperatuur verhoogd tot wel 39°C (een kunstmatige koorts). Het lichaam reageert daarop door te gaan zweten. Het doel van het zweten is om de temperatuur van het lichaam weer omlaag te brengen, doordat warmte wordt afgevoerd. Dit heeft verschillende positieve gevolgen. Als gevolg van de warmte met aansluitend het koude bad ontspannen de spieren en wordt gezorgd voor verlaging van de bloeddruk, verbetering van de bloedcirculatie, de stofwisseling en de ademhaling. Bovendien verhoogt het je welzijn. Sauna is goed voor de huid en verlangzaamt de veroudering van de huid. In een sauna worden de bloedvaten vergroot; de doorbloeding van de huid neemt toe. Bij de afkoelfase verkleinen zich de bloedvaten, waardoor ze getraind worden (vergelijk ook met het effect van wisselbaden bij een zwelling). Het lichaam wordt zeer grondig gereinigd. Oude en dode huidcellen worden makkelijker verwijderd. Bij een zeer droge huid wordt de structuur door het opnemen van water en het activeren van de zweetcellen verbeterd. Het afkoelen kan gebeuren door een koude douche, een geleidelijke afkoeling in een koudwaterbad of het inwrijven met sneeuw of ijs. Het afkoelen is een belangrijk gedeelte van een saunabad en zou niet overgeslagen moeten worden.
 

Thermen:
De naam Thermen komt van het Griekse thermos, wat warm betekende. Een thermen is een inrichting waar op therapeutische basis een heetwaterbron in gebruik is. Deze termen zijn al bekend vanaf 500 jaar voor Christus. Een beroemd voorbeeld is die van Pompeï, waar de Romeinen de thermen niet alleen als een medisch instrument zagen, maar zeker ook als sociaalcentrum. De Romeinen gingen naar die badhuizen om schoon te worden, maar ook om te praten en belangrijke geldzaken te regelen. Er waren wat kleinere badhuizen, die Balneum werden genoemd. Die waren voor privé gebruik. De grote badhuizen werden Thermen genoemd. Het thermale water bevat vele mineralen, zoals zout, magnesium, jodium en bromide. Het hoge zoutgehalte van het thermaalwater versterkt de opwaartse druk, waardoor tijdens het baden gewichtloosheid ontstaat. Hierdoor worden spieren en gewrichten ontlast en eventuele pijn verzacht. Magnesium werkt kalmerend, spierontspannend en is goed voor de energiestofwisseling. Bromide heeft een desinfecterende werking en jodium activeert de schildklier en heeft een gunstig effect op ontstekingen van het bewegingsapparaat. Tijdens het baden wordt het lichaam opgewarmd. Hierdoor verwijden de bloedvaten, daalt de bloeddruk, versnellen de hartslag en stofwisseling en neemt de zuurstofopname toe. Dit bevordert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen

 

Het Tepidarium:
Het Tepidarium was in het oude Rome een ruimte waarin men zich bij matig warme temperaturen ontspannen kon. Het woord is afgeleid van Tepidus, dat lauw betekent. Het Tepidarium was dan ook de aanduiding voor de zaal met baden met lauw water. Het Tepidarium zit wat betreft de temperatuur tussen het caldarium (warm water) en het frigidarium (koud water) in. Net als het caldarium werd het Tepidarium meestal verwarmd met behulp van een hypocaustum, een verwarmingssysteem onder de vloer. Er zijn onder andere voorbeelden van tepidaria te vinden in Pompeii, daarnaast heeft Lawrence Alma-Tadema, de beroemde schilder van het dagelijks leven in de oudheid, een Tepidarium geschilderd. Het bijzondere van deze ruimte was dat de warmte rondom gelijkmatig door de wanden werd afgegeven, waarbij de wanden van binnenuit werden opgewarmd. Dat gebeurde door de warme rookgassen van een houtvuur door kanalen in de bodem en de wanden te laten stromen, de wanden waren opgetrokken uit houten blokken. Tegenwoordig komt het Tepidarium hier aardig mee overeen. Er heerst een zeer aangename temperatuur van 40 - 45 graden Celsius en de geur van gezonde kruiden zorgen dat u geheel ontspant.


Het Caldarium:
Een caldarium (ook wel Calidarium, Cella Caldaria of Cella Coctilium) was in het oude Rome een ruimte met een heet bad en betekent in het Latijn: warmtekamer. Soms werd er een zweetbad (Laconicum) aan toegevoegd. De ruimte werd verwarmd door een hypocaustum (een soort vloerverwarming met hete lucht) of soms achter de wanden. Dit was de heetste ruimte in het badhuis, na het bezoek aan het caldarium gingen de baders naar het Tepidarium en het frigidarium. In de huidige sauna's verschillen de diverse kamers per sauna. De warmte varieert van 30 - 50 graden Celsius en de luchtvochtigheid is 40 - 65 %. Het caldarium is van steen of marmer met verwarmde banken en muren en meestal wordt de lucht voorzien van een geur met essentiële oliën. Soms wordt de ruimte ook gebruikt als scrubruimte met scrubzout. Soms is het caldarium voorzien van een heet bad. In het caldarium zal uw lichaam na een tijdje beginnen te zweten, maar niet zo intensief als in een saunacabine of stoombad. U mag net zolang in het caldarium blijven zitten als u dit prettig vindt.

 

Het Laconium:
Bij de Romeinen was het Laconium een met gloeiende houtskool verwarmde stenen ruimte. Rond het grote gloeiende houtskoolvuur werden bij de Romeinen bankjes geplaatst zodat men afwisselend de voor- en achterkant van het lichaam kon laten bestralen. In de hedendaagse sauna's verschillen deze ruimtes nog wel eens van elkaar. Een Laconium bestaat uit elektrische infraroodstralers op basis van de al lang bestaande rode warmtelampen. Deze stralers zijn verkrijgbaar in verschillende typen golflengtes waardoor het sterk van de lamp afhangt wat het effect is. U mag net zolang in een lange golf infraroodcabine vertoeven als u wilt. De infraroodlichtcabine heeft meestal een temperatuur van rond de 60graden Celsius. In een Laconium transpireert men bij een lagere temperatuur 2 tot 3 keer zoveel als bij een gewone saunacabine. Uit onderzoek is gebleken dat men in een gewone sauna ca. 300 kcal. verbrandt, terwijl men in een Laconium 600 tot 800 kcal. kan verbranden. Dankzij de infrarode warmtestralingpanelen is er een droge aangename warmte met een laag vochtigheidsgehalte. Het gebruik van het Laconium verhoogt de weerstand, versoepelt het spierweefsel, zorgt voor de afvoer van giftige stoffen en is een gedegen hulpmiddel bij het verbeteren van problemen met onder andere: Cellulitis, Sneller herstel van blessures, Reuma, Slapenloosheid, Huid en gewrichten Overgang, Verbetering van de huidskleur, Vermindering van stress, Stimuleert de bloedcirculatie. Na het gebruik van het Laconium moet u niet gelijk koud afspoelen, gun het lichaam de tijd om te acclimatiseren.

 

Het Frigidarium:
Het Frigidarium was in het oude Rome de plaats waar de koude baden zich bevonden. In het caldarium of het Tepidarium openden de poriën van de huid zich, waarna deze zich weer sloten in het frigidarium. Het frigidarium kon een klein bad zijn maar ook een groot zwembad.
Tegenwoordig koelt men af via koude douches/ dompelbaden of een aanwezig meer. Sommige sauna's hebben een ijskamer of ijsgrot.

 

Zuurstofsauna:
In een zuurstofsauna is het zuurstofpercentage (bijna) 100 %. Dit zuurstof is volledig zuiver. In de lucht bedraagt het zuurstofgehalte maar 21 procent en bevat dit percentage ook nog eens andere bestanddelen. Door het opnemen van deze verhoogde concentratie in de sauna heb je een belangrijk middel in handen om veroudering tegen te gaan. Het inademen heeft dus een revitaliserende werking. Zuurstof wordt wel eens de bron van jeugd genoemd. Ons verouderingsproces gaat gepaard met een verminderde opnamecapaciteit van zuurstof. Tijdens een bezoek aan deze sauna adem je automatisch een verhoogd concentraat in 

 

Rhassoul/ Rasul:
De Rhassoul is een duizenden jaren oud Arabisch reinigingsritueel. Rhassoul komt van Ghassoul, een woord uit het Berbers en betekent letterlijk vertaald: "wassen". Het is een lava aarde (vulkanische klei), welke in Marokko, in het Atlasgebergte gedolven wordt. Van Marokko tot Egypte wordt het al eeuwen als natuurlijke haar, -huid en lichaamsreinigings- en verzorgingsmiddel gebruikt, o.a. in de hammam (badhuis) Bij dit ritueel wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën en van klei of modder, waarmee u uw huid insmeert. De klei/ modder bevat veel voedingsstoffen. U neemt plaats in de stoomcabine waar u uw lichaam insmeert. Bij het inwrijven wordt de huid ontdaan van vuil en dode huidcellen. Bovendien stimuleert het de doorbloeding van de huid. Tijdens het drogingproces trekken de mineralen, enzymen en sporenelementen de huid in. Door invloed van warmte en stoom worden de mineralen soepel in de huid opgenomen waardoor die weer heerlijk schoon en zijdezacht aanvoelt. Het ritueel eindigt met het gezellig samen nuttigen van een heerlijk kopje thee. Een Rhassoul sessie duurt gemiddeld 30 - 60 minuten.

 

Hammam/ Hamam:
Het stoombad, vaak een Hammam (Turks stoombad) genoemd, heeft vanwege zijn heilzame werking, aangetoond één van de beste methoden te zijn voor het behoud van een goede gezondheid en het wegnemen van de dagelijkse stress, spanning en vermoeidheid. De warmte van het bad vergroot de poriën van de huid waardoor de dampen diep reinigend werken en daardoor de huid voorziet van natuurlijke elasticiteit en soepelheid. Eeuwenoude technieken om goede gezondheid te stimuleren. Het Stoombad behoort tot een van de eeuwenoude tradities van natuurlijke baden. De temperatuur in de ruimte is opvoerbaar tot circa 47 graden Celsius of in te stellen naar individuele voorkeur. Daar de hoeveelheid vocht in stoom hoger is dan de vochtigheid concentratie in de opperhuid, vormt zich een waterlaag op het lichaam waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. De interactie tussen stoom en warmte stimuleert bloed en lymfe circulatie. Hierdoor worden giftige stoffen door het lichaam naar de huid gestuwd en via transpiratie verwijderd.

 

Het Sanarium:
Het Sanarium lijkt wat op de Russische Banja. De ruimte ziet er uit als een Finse saunacabine maar de temperatuur ligt lager en de vochtigheid hoger. De meeste Sanaria hebben een plafondtemperatuur van ca. 60°C en een relatieve luchtvochtigheid boven de 40%. Net als in een caldarium wordt na verloop van tijd het zweetmechanisme in gang gezet maar zal er geen sprake zijn van een intensieve opwarming van het lichaam. Het is meer een cabine waar het heerlijk ontspannen vertoeven is. U mag dan ook net zolang blijven zitten of liggen op uw eigen badlaken zolang u het als prettig ervaart. Sommige cabines zijn uitgerust met een kleurenlicht- systeem. Om de paar minuten verandert de kleur licht in de cabine zelf. Deze kleuren spelen in op uw gevoel. Meestal betreft het de kleuren rood, geel, groen en blauw.
   - Groen: Ondersteunt Balans, Harmonie, Liefde, Communicatie, Sociaal karakter en Aanvaarding.
   - Blauw, indigo: verhoogt Kalmte, Liefde, Eerlijkheid, Vriendelijkheid, Waarheid, Innerlijke vrede
   - Geel: verhoogt Vrolijkheid, Humor, Zonnigheid, Persoonlijke kracht, Intelligentie, Logica en Creativiteit.
   - Oranje: stimuleert Creativiteit, Productiviteit, Plezier, Optimisme, Enthousiasme en Uiten van emoties.
   - Rood: verhoogt Fysieke energie, Vitaliteit, Weerstand, Geaardheid, Spontaniteit, Stabiliteit en Passie.
   - Violet: stimuleert Intuïties, Verbeeldingskracht, Grenzeloze stromingen, Meditatie en Artistieke kwaliteiten.

 

Het Tylarium:
Het Tylarium is een product van de jaren tachtig. Middels onderzoek is gebleken dat bepaalde kleuren een rustgevende werking hebben op de psyche. Het Tylarium heeft een relatief lage temperatuur maar hoge luchtvochtigheid. De weldadige temperatuur zorgt voor transpiratie en verwijdert daardoor afvalstoffen uit uw lichaam en draagt zorg voor een goede doorbloeding van de huid. Het Tylarium biedt de unieke ervaring van een traditionele sauna en stoombad in dezelfde kamer. Dit is de perfecte oplossing voor mensen die twijfelen tussen een hete sauna en een koeler, vochtige stoombad, of gewoon de voordelen wil hebben van beide.Hier volgt de samenhang van de kleuren met de planeten, metalen en de organen van het menselijk lichaam, waarvoor de kleuren heilzaam kunnen zijn.

 

 

Russische Banja:
De Russische Banja kenmerkt zich door een hoge luchtvochtigheid (20-25%) en een relatief lage temperatuur (70 tot 80°C).De sauna gang duurt 15 minuten: De eerste minuten begint het opwarmen van het lichaam en na circa 10 minuten begint men te zweten. Onder invloed van de Banja verbetert de bloedsomloop. Samen met het transpiratievocht worden verschillende afvalstoffen uit het lichaam gevoerd en worden talg- en zweetklieren gereinigd. Het verbetert de werking van de nieren, longen, het hart en andere organen. De sfeer in de Russische Banja wordt soms opgevoerd door een opgietsessie met berkentakken in plaats van handdoeken en/of Russische muziek.

 

 

Kelo sauna:
Een Kelo sauna is een sauna gebouwd met Kelo boomstammen. Kelo is Fins voor Den. De Kelo wordt ook wel poolspar genoemd. Deze poolspar groeit boven de gehele poolcirkel. Hij groeit 3 maanden per jaar omdat het dan vorstvrij is. Kelo sauna is reeds jaren een trend in Duitse en Nederlandse saunacenters. Sinds kort zet deze trend zich ook door in de grotere Belgische saunacenters. KELO boomstammen zijn afkomstig van 300-jarige vurenhouten oude dennen die door hun leeftijd een dermate hoogte hebben bereikt dat de voeding en sapstroom niet meer tot boven in de toppen kon komen. De bomen zijn uit zichzelf gestorven. Hierna hebben de bomen nog zo’n 30 jaar overeind gestaan voordat ze door een storm geveld zijn. Bosbeheer in Lapland, heeft deze bomen verzameld en houthakkers weten van dit hout, handmatig, prachtige sauna’s te vervaardigen. De boomstam zijn gemiddeld 170 tot 600 mm dik. Karakteristiek voor het hout is zijn zilvergrijs patina en een kern met een rode schijn. Door zijn trage groei onder extreme klimatologische omstandigheden krijgen de bomen zeer dichte jaarringen. Het hout is dus van zeer dichte structuur, zeer droog en met een hoge hardheid. KELO hout is dan ook schaars en een waardevol materiaal. De verweringsstructuur van de Kelo stam bestaat uit een binnenkant van keihard hout. De buitenrand van 2 cm dik heeft een zachte bovenlaag, die uitermate geschikt is voor een milde afgifte van warmte, dit zorgt voor een bijzonder klimaat. Door deze optimale warmte afgifte buffer is de Kelo cabine absoluut geschikt voor de Löyly (opgietsessie). Door de bijzondere eigenschappen van het hout komt het uitzetten of breken van de constructie nauwelijks voor. Het zilvergrijze oppervlak van het hout zorgt voor een zachte en warme atmosfeer

 

Traditionele Finse rooksauna: De Savusauna
Het oude Finse spreekwoord: 'Als drank, roet en sauna niet helpen is de ziekte dodelijk', en het bekende gezegd van Hippocrates: "Give me a fever and I can cure any disease", herinneren nog aan deze tijd. Iets anders dat uit het verleden stamt, maar tot op heden nog steeds van toepassing is, is de gewijde aard van de sauna. Een veel geciteerde regel over het gedrag in de sauna geeft aan dat luid praten en vloeken uit den boze zijn. Er werd heilig geloofd dat er geesten in de hete ruimtes leefden. Ook al waren dit volgens Finse traditie geen kwade geesten, het was toch beter ze niet te storen. IJskoud Bij een bezoek aan de Finse sauna hoort een bijzonder afkoelingsritueel, waarvan het grootste deel der natie koude rillingen krijgt. Populair is om na het baden een duik te nemen in het meer achter de sauna. Dit gebeurt zowel 's winters als 's zomers. Met de strenge Finse winters in het achterhoofd betekent dit dat er een gat in het ijs wordt geboord. En alsof ons dat allemaal nog niet koud genoeg in de oren klinkt, is er nog een andere optie: rollen door de sneeuw. Voor sommige durfals is zelfs dit niet genoeg. Zij boren twéé gaten in het ijs met een tussenruimte van zes meter en zwemmen onder het ijs door van het ene naar het andere gat. Een Finse sauna zonder duik in het meer of in de sneeuw is niet compleet. Juist die duik in het koude water geeft het gevoel of je er weer helemaal tegen aan kunt.

Eentje steekt er met kop en schouders boven uit: de Savusauna. Deze Savusauna, die ook wel rooksauna wordt genoemde is het paradepaardje onder de Finse sauna's en volgens veel Finnen en saunakenners ongeëvenaard. Waarom? Deze sauna wordt veel heter dan de gemiddelde sauna. In een Savusauna kan de temperatuur wel oplopen tot 100 graden Celsius. Dit klinkt onaangenaam, maar door het gooien van water op de stenen ontstaat er stoom. Deze stoom wordt ook wel Löyly genoemd en maakt dat de temperatuur dragelijk wordt. De Löyly van de rooksauna is door zijn lage vochtigheidsgehalte in combinatie met de enorme hitte een weldaad voor lichaam en geest, waar geen andere sauna tegenop kan. Naast de perfecte Löyly heeft de Savusauna nog een ander voordeel: roet. Dit lijkt vies, maar werkt juist extra reinigend. Na het baden in een rooksauna voelt je huid zachter en zijn eventuele kleine oneffenheden van de huid als sneeuw voor de zon verdwenen. Daarnaast geeft de geur van brandend hout een prettig aroma, net alsof je je aan het opwarmen bent bij een vuurtje in het bos. Helaas is de rooksauna niet overal meer toegestaan. In openbare ruimtes is het gebruik van open vuur niet toegestaan. In een Fins hotel heb je daarom altijd te maken met de elektrische variant van de Savusauna, maar zet een stap buiten het hotel en de stad en de rooksauna's komen je tegemoet. Zeker op het platteland, zijn uitgerust met een sauna. Vandaag de dag wordt de sauna beschouwd als een relaxruimte om het lichaam te ontspannen en de geest te verkwikken. Maar niet zo lang geleden werd de sauna ook gebruikt voor heel andere doeleinden. Door het constante verhitten en het neerslaan van roet was de sauna de meest hygiënische plek in het huishouden. Vrouwen baarden hier hun kinderen en ouderen gingen naar de sauna om te sterven. Eenmaal overleden werd de sauna ook gebruikt om de doden op te baren. Ook zieken werden in de sauna gelegd om te genezen van hun kwalen.


Löyly/ opgietritueel:
Tijdens een Löyly- of opgietritueel ga je gelijktijdig met een groep de sauna (de opgietsauna) in waarna er een sauna meester met een grote emmer water meegaat.In de emmer water zit aromatische olie die zorgt voor een heerlijke geur. Vaak worden er ook heilzame eigenschappen aan toegedicht. De saunameester gooit een flinke portie water op de saunakachel waardoor warmte in de sauna daalt, maar de luchtvochtigheid stijgt. Met een handdoek wordt de stoom verder verspreid over de sauna.Er bestaan diverse varianten. Soms wordt er gezwaaid met berkentakken. Soms wordt er ijs op de kachel gegooid in plaats van water en soms kun je je tijdens het ritueel insmeren met honing. Na de Löyly krijg je soms vers fruit of een lichte yoghurt shake. Tijdens een Löyly wordt de luchtvochtigheid vergroot via het stoom dat verdampt is op de kachel. De hogere luchtvochtigheid kan aan de ene kant de verdamping van zweet op de huid verlagen waardoor je minder goed afkoelt. Daarnaast condenseert vochtigheid uit de lucht op je huid waardoor warmte wordt afgegeven aan je lichaam (omgekeerde verdamping).Door de luchtstroming van het wapperen door een saunameester wordt het isolerende luchtlaagje rondom je huid doorbroken. Door de hogere luchtvochtigheid geleid de lucht meer warmte en lijkt het heter. Een Löyly kan best heftig zijn. De luchtvochtigheid gaat omhoog en je ervaart meer warmte. Koel rustig af, ga eerst in de buitenlucht wandelen totdat je het koel krijgt. Ga vervolgens met koud water aan de slag. Werk rustig naar je hart toe, begin bij je voeten en handen. Je kunt nog afsluiten met een dompelbad (altijd eerst douchen).Zorg vooral dat je ook je hoofd goed koelt. Bij sommige mensen leidt een slechte afkoeling van het hoofd tot hoofdpijn. Overigens kun je ook hoofdpijn krijgen als je te snel gaat. Doe het dus rustig aan. Het ritueel zorgt voor vermaak bij de klanten en werkt onderscheidend ten opzichte van andere sauna's. De ervaring verschilt sterk per Löyly en vooral per saunameester. Een saunameester dient zelf voldoende kracht en uithoudingsvermogen te bezitten. Verder is het een hele intense ervaring. Door de geur en het gevoel van extra warmte wordt het een soort sauna plus.


Kneipp afkoelingsritueel:
Een Kneippkuur is een bepaalde vorm van hydrotherapie.
De methode is genoemd naar Sebastian Kneipp. Kneipp was de zoon van een wever die eerst wever en later priester werd. Als priester predikte hij het kuren met natuurlijke middelen, onder meer baden in afwisselend warm en koud water en toegediend volgens welomlijnde principes, maar ook het zich blootstellen aan zonlicht en gezonde lucht is. Naar hem werd de kuurmethode genoemd.
Een ‘Kneippkuuroord’ is een kuuroord waar gekuurd kan worden volgens Kneipps principes. Onderdeel van een Kneippkuuroord is de "Wassertretstelle", een ondiep waterbassin - een soort voetenbad - met een metalen hekje, waar de patiënt ter plaatse in het water "wandelt".
De afkoelslang - de zogenaamde "Kneipp-guss" - is ook door Kneipp ontwikkeld
Nadat de waterstraal is ingesteld wordt het uiteinde van de slang horizontaal gehouden en volgens onderstaand patroon het lichaam afgespoeld. Het water moet rustig - zonder te spatten - als een film over de huid stromen. De badgast kan deze handeling zelf doen of worden geassisteerd door een tweede persoon.

De wijze waarop de afkoelslang hier gebruikt wordt is oorspronkelijk een vorm van hydrotherapie door Sebastian Kneipp ontwikkeld.
Men begint aan de achterkant van het lichaam het meest ver verwijderd van het hart, dat is de rechtervoet. Vanaf de rechtervoet met de waterstraal aan de buitenkant van het been naar boven tot de rechterbil en dan aan de binnenkant van het been weer naar beneden. Daarna hetzelfde herhalen met het linkerbeen. Vervolgens de rechterhand, arm, schouder aan de achterzijde en schouderblad, gevolgd door de zelfde handeling aan de linkerzijde.
Voorgaand ritueel nu aan de voorzijde van het lichaam herhalen.
Tot slot het gezicht, hals en nek afspoelen

Hydromassage:
Hydro betekent water. Hydromassage is dus massage door middel van water. Tegenwoordige wordt hydrotherapie veel toegepast in baden en in stoom- douchecabines. De watermassage wordt in bubbelbaden vaak gecombineerd door luchtmassage. Lucht is gemakkelijker te verwarmen, terwijl met water een krachtigere massage bereikt wordt.

Hydromassage is een combinatie van krachtige waterstralen wat een opwaartse druk levert in warm water. Hydromassage is en uitstekende manier om gespannen spieren in het lichaam te laten ontspannen en met de combinatie van het warme water wordt ervoor gezorgd dat de bloedvaten wijder open gaan staan waardoor de bloedcirculatie sneller gaat verlopen. Hydromassage wordt ook wel hydrotherapie genoemd. Dit omdat het een weldadige werking heeft op lichaam en geest.
Ontspannende warmwater massage die het lichaam van top tot teen masseert, activeert de stofwisseling en maakt de spieren los. Reumapatiënten hebben bijvoorbeeld veel baat bij een hydromassage bad.